Vast, variabel of dynamisch energiecontract?

14 okt 2023 0 reacties
Energie
Vast, variabel of dynamisch energiecontract?

In de wereld van energiecontracten zijn er verschillende contractduren, type tarieven en aanbiedingen. Welke het beste bij jouw situatie past is afhankelijk van allerlei details. Maar de grootste vraag is de prijs, is een vast, variabel of dynamisch tarief het beste voor jouw situatie?

Een energiecontract met een vast tarief biedt stabiele prijzen gedurende de contractperiode. Een variabel tarief daarentegen verandert meestal twee keer per jaar op basis van marktomstandigheden, wat kan leiden tot fluctuerende kosten. Een dynamisch tarief fluctueert zelfs dagelijks of per uur, afhankelijk van real-time marktvoorwaarden. Terwijl vaste tarieven voorspelbaarheid bieden, kunnen variabele en dynamische tarieven zowel risico's als kansen met zich meebrengen, afhankelijk van marktbewegingen.

Let wel, sommige energieleveranciers hebben meerdere contractkeuzes. Wat voor de klant gunstig kan uitpakken omdat je dan binnen je leverancier kan wisselen van contract wanneer de mogelijkheid zich voor doet.

Energiecontract met een vast tarief

Een energiecontract met een vast tarief betekent dat je gedurende de looptijd van het contract een vooraf bepaalde prijs betaalt voor de geleverde energie, ongeacht de schommelingen in de energieprijzen op de markt. Dit type contract kan variëren in duur, van enkele maanden tot enkele jaren.

Top 3 energieleveranciers voor een vast energiecontract

Leverancier Energieprijs (kWh) Gasprijs (m³) Duur contract
Engie € 0,293 € 1,300 1 jaar
Essent € 0,300 € 1,360 1 jaar
Pure Energie € 0,355 € 1,310 1 jaar

Voordelen vast contract

 • Voorspelbaarheid: Je weet exact wat je elke maand gaat betalen, wat helpt bij het budgetteren en voorkomen van onverwachte kosten.
 • Prijszekerheid: Mocht de energieprijs stijgen gedurende de looptijd van je contract, dan profiteer je nog steeds van het lagere, vaste tarief dat je hebt afgesloten.
 • Eenvoud: Je hoeft je geen zorgen te maken over wisselende energietarieven en de mogelijke invloed daarvan op je maandelijkse rekening.

Nadelen vast contract

 • Minder flexibiliteit: Als de energieprijzen dalen, profiteer je niet van de lagere prijzen omdat je vastzit aan je vooraf bepaalde tarief.
 • Boetes bij vervroegd beëindigen: Als je besluit om je contract vroegtijdig te beëindigen, kunnen er boetes of extra kosten aan verbonden zijn.
 • Langere verplichting: Afhankelijk van de duur van het contract, kan je voor langere tijd gebonden zijn aan één aanbieder, zelfs als er betere aanbiedingen beschikbaar komen.

Energiecontract met een variabel tarief

Een energiecontract met een variabel tarief betekent dat de prijs die je betaalt voor je energie kan fluctueren gedurende de looptijd van het contract. Deze fluctuaties zijn gebaseerd op veranderingen in de energieprijzen op de markt. Meestal worden deze tarieven twee keer per jaar aangepast: op 1 januari en op 1 juli.

Top 3 energieleveranciers met een variabel energiecontract

Leverancier Energieprijs (kWh) Gasprijs (m³) Duur contract
Vattenfall € 0,346 € 1,298 Maandelijks opzegbaar
Energiedirect.nl € 0,346 € 1,326 Maandelijks opzegbaar
Budget Energie € 0,391 € 1,331 Maandelijks opzegbaar

Voordelen variabel contract

 • Profiteren van prijsdalingen: Wanneer de energieprijzen dalen, zal je direct profiteren van lagere kosten voor je energie.
 • Flexibiliteit: Vaak zijn er minder strenge voorwaarden verbonden aan een contract met variabele tarieven, wat het makkelijker kan maken om van aanbieder te wisselen.
 • Mogelijke kortingen: Sommige energieleveranciers bieden aantrekkelijke kortingen of welkomstbonussen aan om klanten te verleiden tot een variabel contract.

Nadelen variabel contract

 • Onvoorspelbare kosten: Je maandelijkse energierekening kan stijgen, wat budgetteren moeilijker maakt.
 • Prijsstijgingen: Als de energieprijzen stijgen, zullen je kosten direct toenemen, wat kan leiden tot onverwacht hoge rekeningen.
 • Complexiteit: Het kan moeilijker zijn om de beste deal te vinden, omdat je constant de markt moet volgen om te zien of je nog steeds een concurrerend tarief hebt.

Energiecontract met een dynamisch tarief

Een energiecontract met een dynamisch tarief is een relatief nieuw concept waarbij de energieprijzen niet vast of halfjaarlijks fluctueren, maar veel frequenter. Afhankelijk van de aanbieder en het specifieke contract kunnen deze prijzen zelfs dagelijks, per uur of zelfs per kwartier veranderen. Deze frequente prijswijzigingen zijn vaak gebaseerd op real-time marktvoorwaarden, zoals vraag en aanbod van elektriciteit. Bij het beste contract voor een dynamisch tarief kun je vaak kijken naar loyaliteitsbonussen, extra’s én naar de vaste extra kosten die de leverancier levert.

Top 3 energieleveranciers met een dynamisch energiecontract

Leverancier Extra's Opzegtermijn
Tibber Pulse real-time meter Geen opzegtermijn
Frank Energie Groene, bewuste energie Geen opzegtermijn
Next Energy Loyaliteitsbonus 30 dagen

Voordelen dynamisch contract

 • Optimalisatie van verbruik: Klanten kunnen hun energieverbruik aanpassen aan de tijden waarop de tarieven het laagst zijn, wat kan leiden tot aanzienlijke besparingen.
 • Stimulans voor duurzame energie: Bij hogere energieproductie door hernieuwbare bronnen, zoals wind of zon, kunnen de prijzen dalen, wat klanten aanmoedigt om op deze momenten energie te verbruiken.
 • Transparantie: Klanten hebben vaak toegang tot real-time prijsinformatie, waardoor ze beter geïnformeerd zijn over hun energiekosten.

Nadelen dynamisch contract

 • Onvoorspelbaarheid: De energiekosten kunnen sterk fluctueren, waardoor het moeilijk is om een maandbudget vast te stellen.
 • Vereiste voor technologie: Om echt te profiteren van dynamische tarieven, hebben klanten vaak slimme meters of andere technologieën nodig om hun verbruik in real-time te monitoren en aan te passen.
 • Complexiteit: Het constante volgen van energieprijzen en het aanpassen van verbruiksgedrag kan voor sommigen te ingewikkeld of tijdrovend zijn.

Het beste energiecontract voor jou

Om het goedkoopste energiecontract voor jouw situatie te vinden, is het belangrijk om te kijken naar je eigen verbruik en wensen. Wil je zekerheid? Dan is een vast tarief wellicht iets voor jou. Wil je kunnen profiteren van mogelijke prijsdalingen? Kies dan voor een variabel tarief. Overweeg ook om gebruik te maken van vergelijkingssites waar je op basis van jouw verbruik en voorkeuren de beste deals kunt vinden. Kijk ook altijd naar recensies van anderen om de ervaringen met de desbetreffende energieleverancier te checken. Zie je door de bomen het bos niet meer?

Het vinden van het ideale energiecontract is niet slechts een kwestie van de laagste prijs. Het gaat erom het contract te vinden dat het beste past bij jouw unieke situatie en behoeften. Bereken dus altijd de complete prijs door! hieronder zijn enkele factoren waarmee je rekening moet houden.

Welkomstbonus

Veel energieleveranciers bieden welkomstbonussen of cashback aan voor nieuwe klanten of voor diegenen die besluiten hun contract te verlengen. Deze bonussen kunnen de maandelijkse kosten aanzienlijk verlagen, vooral in het eerste jaar. Echter, het is belangrijk om voorbij deze initiële bonussen te kijken. Soms kunnen de tarieven na het eerste jaar stijgen, waardoor eventuele besparingen teniet worden gedaan. Het is dus van belang om het gehele plaatje te bekijken en niet alleen te focussen op kortetermijnvoordelen. Bij een heel laag verbruik is een welkomstbonus echter vaak zo hoog dat het geld het waard is.

De invloed van je verbruik

Je energieverbruik speelt een cruciale rol bij het kiezen van een energiecontract. Huishoudens met een hoog verbruik kunnen bijvoorbeeld meer baat hebben bij een vast tarief, waarbij ze verzekerd zijn van een constant tarief, ongeacht hoeveel energie ze verbruiken. Aan de andere kant, als je verbruik lager is, kun je mogelijk profiteren van de flexibiliteit van een variabel tarief.

Risico's van energiecontracttypes

Elk type energiecontract komt met zijn eigen set risico's. Een vast tarief biedt stabiliteit, maar je loopt het risico dat je te veel betaalt als de energieprijzen dalen. Een variabel tarief geeft je de flexibiliteit om te profiteren van prijsdalingen, maar je kunt ook geconfronteerd worden met prijsstijgingen. Daarom is het essentieel om de markt en je eigen comfortniveau met risico's te evalueren.

Er zijn nog geen reacties geschreven over deze blog, ben jij de eerste?

Schrijf een reactie
Beste energieleveranciers

Dit zijn de beste energieleveranciers van mei 2024.