Welk energiecontract past bij mij?

20 okt 2023 0 reacties
Energie
Welk energiecontract past bij mij?

Het afsluiten van een energiecontract is een belangrijk moment. De keuze voor het juiste contract kan je namelijk veel geld besparen. Maar welk energiecontract is voor jou het meest geschikt? In dit blog lees je over de verschillende soorten energiecontracten en welke het goedkoopst zijn voor specifieke situaties.

Verschillende types energiecontracten

Er zijn diverse energiecontracten waar je uit kunt kiezen wanneer je een energiecontract gaat afsluiten. De meest voorkomende zijn:

  • Vast tarief: Je spreekt een vaste prijs af voor gas en/of elektriciteit voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld een jaar. Ongeacht hoe de energieprijzen fluctueren, blijft jouw tarief gelijk.
  • Variabel tarief: Het tarief wordt elke zes maanden (of per maand) aangepast aan de marktprijs. Dit kan voordelig zijn als de energieprijzen dalen, maar je kunt ook meer gaan betalen als de prijzen stijgen.
  • Dynamische energiecontracten: Dit zijn energiecontracten die dagelijks opzegbaar zijn en de inkoopprijs van energie volgen per uur of per dag.

Beste vast tarief energiecontract: Engie

Bij Engie betaal je momenteel bij een vast contract voor 1 jaar maar €0,3060 per KwH, met €8,81 per maand aan leveringskosten. De gasprijs ligt op €1,3427 per m3. Hierdoor ben je verzekerd voor een jaar lang een mooi tarief, met redelijke maandelijkse kosten.

Engie is een vooraanstaande energieleverancier op de Nederlandse markt die zich onderscheidt door zowel duurzame als conventionele energieoplossingen aan te bieden. Een van de populaire opties die Engie klanten biedt, is het energiecontract met vaste tarieven. Bij dit type contract leggen klanten zich vast op een vooraf bepaald tarief voor hun gas en/of elektriciteit voor een specifieke periode, zoals één, drie of vijf jaar. Het grote voordeel van een vast tarief is de zekerheid en stabiliteit; je weet gedurende de contractperiode precies wat de energiekosten zijn, ongeacht de schommelingen in de energieprijzen op de markt. Dit betekent dat je beschermd bent tegen mogelijke prijsstijgingen. Klanten van Engie waarderen deze transparantie en voorspelbaarheid, wat bijdraagt aan een zorgeloze energievoorziening.

Beste variabel tarief energiecontract: Vattenfall

Bij Vattenfall krijg je bij hun variabele tarief leveringskosten van €18,97 per maand per product en de stroomprijs ligt momenteel op €0,3348 per KwH. De gasprijs ligt op €1,3467 per m3.

Vattenfall, voorheen bekend als Nuon, is een van de toonaangevende energieleveranciers in Nederland. Vattenfall biedt naast andere opties, energiecontracten met variabele tarieven aan. Dit betekent dat de prijs die je betaalt voor je energie kan fluctueren gedurende de looptijd van je contract, afhankelijk van de marktprijzen. Dergelijke contracten kunnen voordelig zijn wanneer de energieprijzen dalen, omdat je dan automatisch profiteert van deze daling. Aan de andere kant loop je wel het risico dat je meer gaat betalen als de prijzen stijgen. Voor klanten die flexibiliteit waarderen en bereid zijn om marktontwikkelingen te volgen, kan een contract met variabele tarieven van Vattenfall een interessante optie zijn. Bovendien staat Vattenfall bekend om zijn klantgerichte service en duurzame energie-initiatieven, waardoor je niet alleen flexibiliteit krijgt in je tarieven, maar ook de zekerheid van een betrouwbare en milieubewuste leverancier.

Beste dynamisch energiecontract: Tibber

Bij Tibber betaal je bij hun dynamische contract naast de inkoopkosten van de stroomprijs,  gebaseerd op de EPEX SPOT prijs + inkoopvergoeding, ook €3,99 per maand voor het energiecontract.

Tibbert levert alleen energie. Indien je tevens gebruik maakt van gas, dien je dit af te nemen bij een andere leverancier. Wil je toch gas en elektra bij één leverancier inkopen met een dynamisch contract? Dan raden we NextEnergy of Frank Energie aan.

Tibber, een innovatieve speler in de energiewereld, biedt een uniek energiecontract aan met dynamische tarieven. In plaats van traditionele vaste of variabele tarieven, past Tibber zijn prijzen aan op basis van de actuele inkoopprijzen van energie per uur of per dag. Dit betekent dat consumenten kunnen profiteren van pieken en dalen in de marktprijs, wat kan leiden tot aanzienlijke besparingen, vooral als men bewust energie verbruikt tijdens voordelige uren. De dynamische tariefstructuur van Tibber zorgt voor een hoge mate van transparantie, omdat klanten direct de invloed van marktbewegingen op hun energiekosten zien. Voor de avontuurlijke consument die actief betrokken wil zijn bij zijn energieconsumptie en bereid is om zijn verbruik aan te passen aan prijsschommelingen, is het energiecontract van Tibber met dynamische tarieven een intrigerende optie.

Het goedkoopste energiecontract per situatie

Iedere situatie en ieder huishouden is anders dus we proberen hieronder uit te leggen wat voor jou de beste optie kan zijn.

Voor de korte termijn

Als je van plan bent om binnen een jaar te verhuizen of als je tijdelijke woonruimte hebt, dan kan een energiecontract met een variabel tarief gunstig zijn. Omdat je contract flexibel is, kun je makkelijk switchen.

Voor de lange termijn

Ben je van plan om voor meerdere jaren op dezelfde plek te blijven wonen? Overweeg dan een contract met een vast tarief voor meerdere jaren. Zo weet je zeker wat je maandelijkse kosten zijn en kom je niet voor verrassingen te staan.

Bij een hoog energieverbruik

Gezinnen of huishoudens die veel energie verbruiken, denk aan grote woningen of huizen met oude isolatie, kunnen baat hebben bij een contract met een gunstig vast tarief. Hiermee kun je profiteren van een stabiele prijs, ongeacht hoeveel energie je verbruikt.

Bij een laag energieverbruik

Voor alleenstaanden, stellen of kleine huishoudens met een laag energieverbruik kan een variabel tarief voordelig uitpakken, vooral als de marktprijzen dalen. Echter, als je op zoek bent naar zekerheid, kan een kortlopend vast tarief ook een goede optie zijn.

Flexibiliteit boven alles

In een wereld waar de energieprijzen voortdurend fluctueren, zijn er consumenten die kiezen voor maximale flexibiliteit. Een dynamisch energiecontract speelt in op deze behoefte. Dit type contract volgt de real-time energieprijzen, wat betekent dat je tarief per uur of per dag kan variëren. Voor degenen die bereid zijn om hun energieverbruik aan te passen aan de pieken en dalen van de marktprijzen - bijvoorbeeld door apparaten te gebruiken tijdens daluren - kan dit type contract aanzienlijke besparingen opleveren.

Belang van recensies bij het kiezen van een energiecontract

Voordat je een definitieve keuze maakt, is het altijd raadzaam om recensies van andere gebruikers te lezen. Zij kunnen je een goed beeld geven van de kwaliteit van de dienstverlening, de klantenservice en eventuele verborgen kosten. Kijk dus niet alleen naar het maandtarief, maar besteed ook aandacht aan de ervaringen van anderen.

Conclusie

Het kiezen van een energiecontract is een persoonlijke beslissing. Het goedkoopste energiecontract is niet voor iedereen hetzelfde. Het hangt af van je woon- en leefsituatie, je voorkeuren en je toekomstplannen. Bestudeer altijd de voorwaarden, vergelijk verschillende aanbieders en raadpleeg recensies voordat je een energiecontract afsluit. Zo maak je een weloverwogen keuze en kun je wellicht flink besparen op je energiekosten.

Er zijn nog geen reacties geschreven over deze blog, ben jij de eerste?

Schrijf een reactie
Beste energieleveranciers

Dit zijn de beste energieleveranciers van mei 2024.