Hoe kan ik energie besparen?

23 okt 2023 0 reacties
Energie
Hoe kan ik energie besparen?

In een tijd waarin duurzaamheid en besparing hoog op de agenda staan, is de keuze van een energieleverancier meer dan alleen het vinden van de goedkoopste aanbieder. Het gaat nu ook om welke leverancier je helpt om actief energie te besparen. Laten we eens duiken in de wereld van energiebesparende extra's die op de markt aangeboden worden.

Energie besparen met behulp van slimme gadgets

Zowel bedrijven als energieleveranciers hebben tegenwoordig meer te bieden dan alleen het leveren van energie. Ze spelen in op de behoefte van de consument om bewuster om te gaan met energie en bieden tools en extra's aan om energiebesparing te stimuleren. Door gebruik te maken van deze extra's kunnen huishoudens hun energieverbruik verminderen en daarmee ook hun maandelijkse kosten. Hieronder een aantal slimme gadgets en hulpjes die snel je energierekening verlagen:

Tibber Pulse: Per seconde energie meten

Met een dynamisch contract variëert je tarief per uur op basis van de inkoopprijzen die energieleveranciers doorberekenen. Maar er bestaan gadgets op de markt, bijvoorbeeld de Puls van Tibber, waarmee je met deze gadget aangesloten op je slimme meter per seconde kunt inzien waar en hoeveel elektriciteit je verbruikt in de Tibber app. Zo kan je al snel meer dan 5% besparen op je totale stroomverbruik!

Enkele manieren om te besparen met de Tibber Pulse:

 • Meteen inzicht in energieslurpers
 • Real-time energieverbruik aanpassen op het uurtarief
 • Load balancing op elektrische auto
 • Directe hoge activiteitsmelding

NextEnergy NextBattery: De goedkoopste, slimme energieopslag

Als je zonnepanelen hebt, een elektrische auto of simpelweg een hoog energieverbruik, is het handig om een thuisbatterij te nemen. Deze kosten alleen veel geld en zijn alleen handig als je weet hoe je er mee om moet gaan. De NextBattery van NextEnergy is een thuisbatterij tegen een betaalbare prijs die zichzelf in feite terugbetaald door op een slimme manier zelf in te kopen. Op de geavanceerde app kun je allerlei details aangeven, zoals inkoopinstellingen (wanneer en hoeveel) en verbruikinstellingen (wanneer en wanneer niet). Zo kun je op het goedkoopste moment energie opslaan op je thuisbatterij en op het duurste moment de goedkoop opgeslagen (of soms zelfs gratis) electriciteit weer in je huis gebruiken!

Enkele manieren om te besparen met de NextBattery:

 • Automatisch zo goedkoop mogelijk elektriciteit opslaan
 • Alleen elektriciteit verbruiken als de tarieven hoog zijn
 • Belastingvoordelen door het vervallen van salderingsregeling
 • Optimaal gebruik van elektriciteit opgewekt door zonnepanelen

Homewizard: Op elk detail inzicht

Besparing draait om meten en weten. Als je weet waar je energierekening naartoe gaat, kun je daarop proberen te besparen, maar het probleem is dat je vaak maar een deel kunt inzien én je geen mogelijkheid hebt om te meten. Homewizard is er om dat te verhelpen. Met de producten van Homewizard, kun je op één plek in de app of display meten tot op detail waar je energie heen gaat, zowel voor elektra, gas als water. Zelfs het automatiseren van bepaalde stroomgroepen kan met hun producten.

Enkele manieren om te besparen met de producten van Homewizard:

 • De actieve P1 splitter laat je laadpaal, Toon slimme thermostaat of andere P1 producten op één P1 poort aansluiten en zien of ze werken
 • De energy socket helpt om je apparaten op stroom te meten en zelfs automatisch in- en uit te schakelen
 • De Wi-Fi watermeter laat je waterverbruik live zien
 • De Wi-Fi kWh meter meet je stroomproductie van zonnepanelen, kosten voor het opladen van elektrische auto’s, stroom voor de warmtepomp af en meer
 • Met de Homewizard Energy Display zie je alle kosten, verbruiken en opwekkingen in één scherm te aller tijden

Eneco Toon: Dé slimme thermostaat

Als je een contract met Eneco aangaat, kun je gebruik maken van hun gadget Toon.Toon is niet zomaar een thermostaat: het is een slimme assistent die je helpt bij het beheren en begrijpen van je energieverbruik. Door je verwarming via Toon te reguleren, krijg je een gedetailleerd inzicht in hoeveel energie je gebruikt en wat de kosten daarvan zijn. Dit inzicht, dat zich uitstrekt tot het dagelijkse, wekelijkse, of maandelijkse verbruik, wordt nog concreter gemaakt met de Verspillingschecker, waarmee je het energieverbruik per apparaat kunt bekijken. Dit soort kennis stelt je in staat om bewuste keuzes te maken en zo energie te besparen, wat zowel gunstig is voor je portemonnee als voor het milieu. Maar Toon gaat verder dan alleen energiebeheer. Dankzij de Toon-app kun je, waar je ook bent, je verwarming en zelfs je slimme lampen bedienen. Dit zorgt voor extra comfort en zekerheid, omdat je je huis altijd op de gewenste temperatuur kunt houden en niet onnodig stookt. Door bijvoorbeeld een weekprogramma in te stellen, zorg je ervoor dat je huis efficiënt verwarmd wordt, zonder verspilling tijdens de uren dat je slaapt of buitenshuis bent.

Enkele manieren om te besparen met Toon:

 • Verwarming reguleren met bewegingssensoren
 • Gedetailleerde inzichten in verbruik van uur tot maanden
 • Verspillingschecker om alle apparten los te bekijken
 • Slimme lampen en apparaten bedienen met weekprogramma’s

Hoe kan ik nog meer energie besparen?

Er zijn behalve slimme gadgets, nog veel meer manieren om energie te besparen. Vaak zijn het aanpassingen in je gewoontes of het aanschaffen van wat energiebesparende producten, maar op de lange termijn kun je een huis zo verduurzamen, dat je je nooit druk hoeft te maken om je energierekening. Een aantal voorbeelden van deze opties zijn:

Energiezuinige apparaten

Naast het gebruiken van slimme thermostaten zijn er verschillende manieren om energiezuinige apparaten aan te schaffen die jouw energierekening meteen doen dalen:

 • Energiezuinige tuinverlichting: Kies voor zonne-tuinverlichting of LED-verlichting voor buiten.
 • Energiezuinige boilers: Overweeg een HR-boiler die efficiënter warmte opwekt en minder gas verbruikt.
 • LED-verlichting: Vervang oude gloei- en halogeenlampen door energiezuinige LED-lampen. Ze verbruiken veel minder energie en gaan langer mee.
 • Programmeerbare kranen: Installeer kranen die na een bepaalde tijd automatisch uitschakelen, wat waterverlies voorkomt.
 • Slimme thermostaat: Een slimme thermostaat die zich aanpast aan je leefpatroon, waardoor je alleen verwarmt wanneer het nodig is.
 • Slimme stekkers: Deze stekkers helpen je het energieverbruik van elk apparaat te monitoren en kunnen op afstand worden uitgeschakeld via een app.
 • Zonnepanelen: Investeer in zonnepanelen om je eigen duurzame elektriciteit op te wekken.

Zonnepanelen lijken in deze lijst vaak de moeilijkste en grootste investering  te zijn, maar hier haal je ook op de lange termijn het meeste rendement uit. Er zijn bedrijven die binnen een aantal weken al tegen een betaalbare prijs jouw zonnepanelen kunnen leveren, zoals GoVolt.

Vergroen je huis

Ook het vergroenen van je huis kan heel gemakkelijk en hier heb je geen extra groene vingers voor nodig. Een aantal opties om snel je energierekening met groen te verlagen zijn:

 • Huis isoleren: Zeker als je een wat ouder huis hebt, kan je veel winnen door je huis goed te isoleren. Denk hierbij aan dubbelglas overal of zelfs triple glas. Daarnaast kan je isolatiemateriaal in je spouwmuur laten spuiten zodat je langer warmte in je huis kan houden.
 • Groendak: Een dak bekleed met planten biedt extra isolatie, verlengt de levensduur van je dak en helpt bij het reguleren van de temperatuur in je huis.
 • Beplanting: Plant bomen of struiken die in de zomer voor schaduw zorgen, wat helpt om het huis koeler te houden.
 • Composter: Door het composteren van organisch afval verminder je het afval en produceer je natuurlijke compost voor de tuin, wat de noodzaak van kunstmest vermindert.
 • Regenwateropvang: Installeer een regenwatersysteem om water op te vangen voor gebruik in de tuin, waardoor je minder afhankelijk bent van kraanwater.

Verander je gewoontes

Natuurlijk begint het verlagen van de energierekening bij jezelf. Als je gewoontes er niet naar zijn, is het lastig om de energierekening op lange termijn omlaag te krijgen, zelfs als heb je alle gadgets in de wereld. Enkele punten van aandacht die meteen een impact hebben zijn:

 • Apparaten uitschakelen: Schakel elektronische apparaten volledig uit in plaats van ze op stand-by te laten staan. Een stekkerdoos met een schakelaar kan hierbij helpen.
 • Gebruik van timers en sensoren: Installeer timers voor lichten en sensoren die lichten en apparaten uitschakelen wanneer er geen activiteit wordt gedetecteerd.
 • Sluit je deur of gebruik deurdrangers: Voorkom dat deuren onnodig open blijven staan, waardoor warmte ontsnapt.

Er zijn nog geen reacties geschreven over deze blog, ben jij de eerste?

Schrijf een reactie
Beste energieleveranciers

Dit zijn de beste energieleveranciers van mei 2024.