Beste providers voor glasvezel en kabel internet

11 okt 2023 12 okt 2023 0 reacties
Internet TV
Beste providers voor glasvezel en kabel internet

Als je op zoek bent naar een nieuwe internetverbinding, dan heb je waarschijnlijk de termen 'glasvezel internet' en 'kabel internet' voorbij zien komen. Maar wat zijn nu precies de verschillen en welke is de beste optie voor jou? In deze blog duiken we dieper in op beide verbindingstypen en helpen we je een geïnformeerde keuze te maken.

Kort overzicht

 • Ziggo, grote winnaar voor kabelinternet
 • KPN, beste keuze voor glasvezelinternet

Verder bieden onderstaande internetproviders goede deals met tevens een snelle glasvezelverbinding:

Internet prijzen vergelijken

Vul hieronder je postcode in en vergelijk alle prijzen.

Wat is het verschil tussen glasvezel en kabel internet?

Glasvezel internet is een relatief nieuwe technologie in de wereld van internetverbindingen. Door gebruik te maken van dunne glasvezelkabels, wordt data met de snelheid van licht verzonden, wat resulteert in een ultrasnelle internetervaring. Bovendien zorgt de aard van glasvezel ervoor dat het signaal over lange afstanden consistent blijft, wat resulteert in minimale signaalverlies. Dit betekent dat zelfs huishoudens of bedrijven die zich op grotere afstand van de centrale bevinden, kunnen profiteren van een snelle en stabiele verbinding, vooral tijdens piekuren wanneer veel gebruikers tegelijk online zijn.

Aan de andere kant hebben we kabel internet, dat al tientallen jaren bestaat en gebruik maakt van de coaxkabel. Dit is dezelfde kabel die al jaren wordt gebruikt voor kabeltelevisie. Oorspronkelijk was de snelheid van kabel internet beperkter in vergelijking met glasvezel. Echter, dankzij technologische vooruitgang en upgrades in de infrastructuur, kunnen huidige kabel internetverbindingen concurrerende snelheden bieden. Desondanks heeft kabel internet één beperking: de snelheid kan afnemen wanneer veel mensen in een bepaald gebied tegelijk online zijn, omdat ze dezelfde bandbreedte delen.

In essentie bieden beide technologieën voordelen. Terwijl glasvezel bekend staat om zijn snelheid en consistentie, is kabel internet breed beschikbaar en heeft het de afgelopen jaren aanzienlijke verbeteringen ondergaan. De keuze tussen beide hangt af van de specifieke behoeften en de beschikbaarheid in jouw regio.

Welke snelheden kunnen er gehaald worden?

Het kiezen van de juiste internetverbinding is vaak afhankelijk van de snelheid die je nodig hebt. De snelheid die je kiest kan van invloed zijn op hoe vlot je kunt streamen, gamen, werken en meer. Hier een overzicht van wat je kunt verwachten van de twee technologieën:

Glasvezel internet

Bekend om zijn indrukwekkende snelheden, is glasvezel de topkeuze voor mensen die hoge eisen stellen aan hun internetverbinding. Wat het bijzonder maakt, is de symmetrische snelheid, wat betekent dat de upload- en downloadsnelheden gelijk zijn. In de praktijk betekent dit dat als je een 1 Gbps-verbinding hebt, je kunt verwachten zowel te downloaden als te uploaden met deze snelheid. Dit is vooral nuttig voor taken zoals videoconferencing, online gamen, en het uploaden van grote bestanden. Sommige providers in Nederland bieden zelfs snelheden tot 5 Gbps voor de meest veeleisende gebruikers.

Kabel internet

Terwijl de technologie achter kabel internet ouder is dan glasvezel, hebben recente innovaties en upgrades de snelheden aanzienlijk verhoogd. Meestal bieden kabelproviders downloadsnelheden die variëren van 100 Mbps tot 500 Mbps of zelfs meer. In sommige gebieden en met bepaalde pakketten kun je zelfs snelheden tot 1 Gbps bereiken. Het nadeel van kabel internet is echter de asymmetrische snelheid. Dit betekent dat uploadsnelheden aanzienlijk lager zijn dan downloadsnelheden, vaak variërend van 10 Mbps tot 50 Mbps. Hoewel dit voor veel gebruikers voldoende is, kan het beperkend zijn voor diegenen die regelmatig grote bestanden moeten uploaden.

Wie biedt de beste internetopties aan in Nederland?

Hier stellen we per kabeloptie welke internet en tv provider de beste opties aan de klant kan geven.

Kabel internet

 • Winnaar: Ziggo
  Ziggo is onbetwist de grootste speler als het gaat om kabelinternet in Nederland. Naast hun basis internetdienst, bieden ze ook pakketten aan die televisie en vaste telefonie combineren. Ziggo staat bekend om zijn krachtige wifi-modems en de mogelijkheid om overal in Nederland gebruik te maken van hun wifi-hotspots. Bovendien hebben ze samenwerkingen met bepaalde entertainmentpartners, waardoor abonnees toegang hebben tot exclusieve content.

  Bij het overwegen van Ziggo, net als bij andere providers, is het cruciaal om recensies te raadplegen. Hiermee krijg je een holistisch beeld van wat je kunt verwachten op het gebied van snelheid, betrouwbaarheid en klantenservice.

Glasvezel internet

 • Winnaar: KPN
  Als een van de oudste en meest gevestigde telecombedrijven in Nederland, biedt KPN glasvezeldiensten aan met concurrerende snelheden en pakketopties. Klanten kunnen kiezen uit verschillende bundels, waarvan sommige ook televisie- en telefoniediensten bevatten. KPN staat ook bekend om zijn uitgebreide klantenservice en technische ondersteuning.
 • 2e keuze: Odido
  Odido is een nieuwe samensmelting van T-Mobile en Tele2 en daarmee een nieuwe grote speler op de markt van telecom en internet. Interesse in internet van Odido? Lees snel meer over de Odido, Ziggo en KPN vergelijking.
 • De goedkopere opties
  Overige bedrijven die iets goedkoper zijn maar desondanks hele goede glasvezelverbindingen leveren zijn Budget Alles-in-1 en Online.nl. Ze scoren op basis van reviews een goede voldoende dus zijn zeker ook een goede optie.

Wat is het verschil in kosten?

Wanneer je de markt van internetdiensten in Nederland verkent, merk je al snel dat de prijsstelling tussen glasvezel internet en kabel internet enigszins kan variëren. De uiteindelijke kosten die je maandelijks betaalt, zijn vaak een samenspel van meerdere factoren.

De keuze van de provider

Verschillende providers hebben verschillende prijsmodellen, aanbiedingen en bundelopties. Het is dus aan te raden om grondig onderzoek te doen en recensies te raadplegen om een provider te vinden die zowel betrouwbaar is als past binnen je budget.

Regionale verschillen

Wat betreft glasvezel internet, vanwege de geavanceerde en recentere technologie kan het in bepaalde regio's duurder uitvallen dan kabel internet. De aanleg van glasvezel vereist namelijk een specifieke infrastructuur, en als die infrastructuur nog niet aanwezig is in jouw woonplaats, kunnen de kosten voor de aanleg en het onderhoud hiervan doorberekend worden in je maandelijkse abonnementskosten.

Upgrades

Kabel internet, hoewel het een al lang bestaande technologie is, heeft in de loop der jaren verschillende upgrades ondergaan. Deze upgrades hebben de kwaliteit en snelheid van kabel internet sterk verbeterd, wat de prijs-kwaliteitverhouding ten goede komt. Daarbij is de coaxkabel, die nodig is voor kabel internet, al in veel Nederlandse huizen aanwezig dankzij de wijdverspreide adoptie van kabeltelevisie.

Verschil in aanleg

De manier waarop internet in jouw woning wordt aangelegd, kan sterk verschillen tussen glasvezel internet en kabel internet. Dit heeft zowel invloed op de duur van de installatie als op mogelijke overlast voor jou en je buurt.

Glasvezel

Bij glasvezel internet is er vaak sprake van de aanleg van compleet nieuwe infrastructuur. Dit betekent dat er glasvezelkabels onder de grond gelegd moeten worden, wat inderdaad graafwerkzaamheden kan inhouden. Deze werkzaamheden kunnen soms enige overlast veroorzaken, denk aan tijdelijke wegafsluitingen of geluidsoverlast. Echter, het is belangrijk om te onthouden dat dit een eenmalige gebeurtenis is. Wanneer de glasvezel eenmaal is aangelegd, profiteer je van een snelle en stabiele internetverbinding. Bovendien is het zo dat in veel Nederlandse steden en dorpen de aanleg van glasvezel al voltooid is of in volle gang is, waardoor de kans op overlast vermindert.

Kabelinternet

Aan de andere kant wordt bij kabel internet in veel gevallen gebruik gemaakt van de bestaande coaxkabels, die al langer in de grond liggen voor diensten zoals kabeltelevisie. Hierdoor zijn graafwerkzaamheden vaak niet nodig, wat de aanleg sneller en met minder overlast laat verlopen. Voor velen is dit een groot voordeel, aangezien de overstap of aanleg daardoor soepeler kan gaan.

Conclusie

Zowel glasvezel als kabel internet hebben hun eigen voordelen. De keuze hangt af van je persoonlijke behoeften, zoals de gewenste snelheid, budget en beschikbaarheid in jouw regio. Neem de tijd om recensies van providers te lezen en te vergelijken, zodat je de beste keuze kunt maken voor jouw situatie. In principe zijn er geen slechte keuzes maar is het meer een keuze op basis van je wensen.

Er zijn nog geen reacties geschreven over deze blog, ben jij de eerste?

Schrijf een reactie
Beste internet en tv providers

Dit zijn de beste internet en tv providers van april 2024.