Vodafone vs Odido vs KPN

8 okt 2023 25 jan 2024 1 reactie
Telecom
Vodafone vs Odido vs KPN

De samenvoeging van T-Mobile en Tele2 naar Odido heeft zijn voordelen, zoals voor een internet en TV aansluiting te zien is. Betekent dat ook dat Odido nu sterker is dan andere mobiele netwerkbeheerders zoals Vodafone en KPN? In deze blog duiken we dieper in de verschillen tussen deze drie providers en bekijken we het netwerkdekking, het aanbod van 4G en 5G, kosten en bundelmogelijkheden en de flexibiliteit.

Korte vergelijking

Provider Netwerkdekking Kosten en bundels Flexibiliteit
Vodafone Internationaal Bundels, veel opties en deals Abonnementspauze
KPN Focus op nationaal Premium, combivoordelen Combineren van abonnementen
Odido Brede gebundelde nationale dekking Van budgetvriendelijk tot compleet Flexibel Sim-Only samenstellen

Odido is iets goedkoper dan Vodafone en KPN. Anno 2023 verlenen de meeste telecomproviders een goede netwerkdekking, waardoor je vrijwel overal in Nederland een goed signaal zult hebben. Dit valt ook af te lezen in reviews, waar mensen eerder sceptisch waren over telecomproviders, zie je steeds meer positieve reviews.

Telecomprijzen vergelijken

Vergelijk prijzen van alle telecomproviders.

Bereik en beheer van het netwerk

Het hebben van een stabiel en breed bereik is een van de belangrijkste factoren bij het kiezen van een telefoon provider. Het beheer van het netwerk speelt een cruciale rol in hoe goed je signaal is en hoe snel je data-overdracht zal zijn. In Nederland waren er vier hoofdnetwerkbeheerders die hun infrastructuur beschikbaar stellen aan verschillende andere providers: Vodafone, KPN, Tele2 en T-Mobile. Odido bestaat uit Tele2 en T-Mobile en bestaat dus uit 2 van deze 4 netwerkbeheerders. Maar wie heeft nou de beste dekking en het grootste netwerk:

 • Vodafone: Vodafone is niet alleen een provider maar ook een van de drie netwerkbeheerders in Nederland. Met een uitgebreid internationaal netwerk biedt Vodafone een sterk bereik in zowel stedelijke als landelijke gebieden. Ze investeren continu in hun infrastructuur, wat resulteert in een betrouwbare en uitgebreide dekking. Dankzij hun eigen netwerk hebben ze meer controle over hun dienstverlening en kunnen ze sneller innoveren.
  50+ mobiel en Hollandsnieuwe maken ook gebruik van het Vodafone-netwerk.
 • KPN: KPN is ook een van de drie grote netwerkbeheerders in Nederland. Als een van de oudste telecommunicatiebedrijven in het land, hebben ze een uitgebreide ervaring in het opzetten en onderhouden van mobiele netwerken. Hun jarenlange aanwezigheid en investeringen in het netwerk garanderen een robuuste en betrouwbare dekking in het hele land, van de drukste steden tot de meest afgelegen gebieden.
  Budget Mobiel, L-Mobi Mobile, Lebara, Lycamobile, Simyo en Youfone maken ook gebruik van het KPN-netwerk.
 • Odido: Sinds de vroege jaren 2000 heeft T-Mobile geïnvesteerd in de uitbreiding en verbetering van zijn netwerk in Nederland. Het bedrijf heeft een uitgebreid 4G-netwerk dat uitstekende dekking biedt, zowel in stedelijke als in landelijke gebieden. Bovendien was T-Mobile een van de pioniers in Nederland met de introductie en uitrol van het 5G-netwerk, wat een nog snellere en efficiëntere mobiele ervaring biedt aan haar gebruikers. Hoewel Tele2 begon met het aanbieden van diensten via het netwerk van andere providers, hebben ze in latere jaren geïnvesteerd in hun eigen 4G-netwerk in Nederland, wat hen in staat stelde om snelle en betrouwbare mobiele diensten te bieden.
  Ben, Caiway, Delta, Simpel en *Bliep maken ook gebruik van het Odido-netwerk (voorheen T-Mobile netwerk).

De winnaar van deze categorie is hiervoor KPN. De grootste netwerkdekking ligt bij KPN, máár, belangrijk is om te weten dat Odido qua consistentie beter scoort en ook een vermelding verdient.

Wie heeft het beste 4G en 5G bereik

De overgang van 3G naar 4G en nu naar 5G heeft mobiele telefonie naar nieuwe hoogtes getild, met verbeterde snelheden, betere connectiviteit en nieuwe technologische mogelijkheden. Laten we de stand van zaken bij deze providers onder de loep nemen:

 • Vodafone: Al jarenlang een vooraanstaand speler in de mobiele telefonie, heeft Vodafone een robuust 4G-netwerk opgebouwd dat een breed dekkingsgebied heeft, zowel in steden als daarbuiten. De recente investeringen in 5G-technologie hebben hun vruchten afgeworpen, met een snel uitbreidend 5G-netwerk in de meeste stedelijke en ook enkele landelijke gebieden.
 • KPN: KPN, met zijn diepgewortelde geschiedenis in de Nederlandse telecommunicatie, heeft niet alleen een omvangrijk 4G-netwerk, maar heeft ook flink geïnvesteerd in 5G. Hierdoor is hun 5G-netwerk nu in veel delen van Nederland beschikbaar, waardoor gebruikers van de nieuwste technologie kunnen profiteren.
 • Odido: Na de fusie is de gebundelde kracht voor Odido de uitkomst om de uitrol van zowel 4G als 5G-netwerken te versnellen. Het gecombineerde netwerk biedt uitstekende 4G-dekking door het hele land. Bovendien hebben ze, net als hun concurrenten, hun 5G-netwerk geïntroduceerd, met name in stedelijke gebieden, en blijven ze dit netwerk uitbreiden naar andere regio's.

De winnaar in deze categorie is Odido, met een geweldig sterke en consistente dekking van 4G én 5G netwerken in Nederland. KPN als nummer 2 heeft ook een goede dekking, maar is minder consistent gebleken.

Wie heeft de laagste kosten en beste bundelaanbiedingen?

De kosten van mobiele telefonie kunnen snel oplopen, vooral met het groeiende gebruik van datadiensten. Prijs-kwaliteitverhouding wordt een cruciale overweging. Laten we de tariefstructuren en bundelaanbiedingen van deze providers bekijken:

 • Vodafone: Met een breder scala aan diensten op hun portfolio, biedt Vodafone klanten de mogelijkheid om mobiele telefonie te bundelen met andere diensten, zoals vast internet en televisie. Hierdoor kunnen gebruikers profiteren van gecombineerde kortingen en een eenvoudigere facturatie.
 • KPN: Traditioneel gezien heeft KPN premium tariefplannen, die vaak samenhangen met hun betrouwbare netwerk en uitgebreide service. Hoewel hun basispakketten wat duurder kunnen zijn, bieden hun bundelaanbiedingen vaak extra voordelen, zoals gratis zenders of andere bonussen voor klanten die meerdere diensten combineren.
 • Odido: Sinds aankodiging van Odido zijn de tariefplannen geoptimaliseerd om een breder publiek aan te spreken. Ze bieden zowel budgetvriendelijke opties voor de prijsbewuste consument als meer uitgebreide bundels die andere diensten combineren. Hierdoor kunnen klanten kiezen wat het beste bij hun behoeften en budget past.

De winnaar van deze categorie is lastig te bepalen, omdat de uiteindelijke prijzen afhankelijk zijn van je verbruik en waar je naar op zoek bent. Voor extra kortingen is Vodafone misschien beter, terwijl KPN meer combivoordeel biedt met TV, Odido zou een goede keuze kunnen zijn voor een budgetvriendelijke optie.

Is Odido de beste mobiele provider?

Bij het kiezen van een mobiele telefoon provider, is het cruciaal om verder te kijken dan alleen de maandelijkse kosten.

Uit deze vergelijking komt KPN goed uit bus, maar staan Vodafone en Odido zeker op het podium te trappelen om nummer 1. Welke provider je dus ook kiest, deze 3 zijn een goede, betrouwbare keuze voor iedereen met een mobiele telefoon.

Om een goed overzicht te geven, zijn er een aantal keuzes die je voor jezelf kunt maken om te bepalen of een provider bij jouw situatie past:

 • Kwaliteit van Dienstverlening: Hoe is de klantenservice? Hoe snel reageren ze op problemen? Dit zijn vragen waar je aan moet denken.
 • Bereik: Zeker in landelijke of afgelegen gebieden kan het bereik van de provider van groot belang zijn. Een goedkoper abonnement is niet veel waard als je nauwelijks signaal hebt.
 • Moderne Netwerken: Met de opkomst van 5G is het ook belangrijk om te overwegen of de provider deze nieuwe technologie ondersteunt, vooral als je toekomstbestendig wilt zijn.
 • Recensies: Wat zeggen andere klanten over de provider? Hoewel je altijd kritisch moet zijn en rekening moet houden met individuele ervaringen, kunnen recensies over telecomproviders je vaak een algemeen beeld geven van wat je kunt verwachten.
 • Extra's en Bonussen: Sommige providers bieden extra diensten of bonussen aan, zoals streamingdiensten, speciale aanbiedingen of kortingen bij verlenging.

Reacties

K

Alle 3 de opties zijn gewoon heel goed met opties dat als je over je databundel gaat dat je internetsnelheid wordt beperkt. Op deze manier krijg je nooit een hoge rekening voorgeschoteld wat je niet verwacht en blijf je wel gewoon bereikbaar via WhatsApp en dergelijke.

Natuurlijk zijn er veel goedkopere opties, deze hebben echter vaak beperkingen zoals geen 5G, geen dataplafond en is het ook lastiger om zijn de combikortingen vaak ook niet zo goed als bij Vodafone, KPN en Odido.

Wel een tip: heb je Vodafone? Neem dan Ziggo als internet en tv pakket, krijg je flink veel voordeel. Hetzelfde is ook voor KPN die deals geeft als je ook KPN Mobiel hebt. Odido geeft ook kortingen als je bij hen een mobiel abonnement afneemt plus internet en tv pakket.

Nog wel handig om op een dekkingskaart te kijken welke zendmasten het beste bereik hebben in jouw woonomgeving. Heb net zelf de dekkingskaarten gezien en vrijwel heel NL is goed bedenkt met eigenlijk alle 3 de netwerken dus fout kan je eigenlijk niet gaan.

Kev 25 jan 2024
Beste telecomproviders

Dit zijn de beste telecomproviders van mei 2024.