Welke internetsnelheid heb ik thuis nodig?

Internet TV 25 jan 2022 8 sep 2022 7 reacties
Welke internetsnelheid heb ik thuis nodig?

Tegenwoordig heeft ieder huishouden wel internet in huis. Veel gezinnen weten echter niet welk internetpakket ze moeten kiezen, dit is geheel begrijpelijk. Iedere internetprovider heeft verschillende pakketten, met bijbehorende download- en uploadsnelheid. Ook heb je vaak de keuze tussen een ADSL, kabel en glasvezelverbinding. We rekenen op basis van Mbit/s, dit is Megabit per seconde. De meeste internetproviders hanteren deze benaming bij internetpakketten, dus je weet na het lezen van deze blog precies welke internetsnelheid je nodig hebt.

Waarvoor wordt het internet gebruikt?

Om te bepalen welke internetsnelheid benodigd is, dien je naar je huidige thuissituatie te kijken. Als je internet alleen wilt gebruiken om te surfen en internet te bankieren, heb je niet veel Mbit/s nodig. Wil je zonder haperingen kunnen gamen en films kijken, dan is er meer internetsnelheid nodig. Ook moet je nagaan hoeveel toestellen je op je Wifi netwerk hebt aangesloten. Denk hierbij aan een deurbel, gameconsole, televisies, mobiele telefoons en beveiligingscamera's.

Om het eenvoudig te maken voor de klant, hebben we de opties onderverdeeld in vier categorieën.

Tot 50 Mbit/s
Woon je alleen of met twee personen en gebruik je internet maar beperkt? Denk dan aan een e-mail versturen, internetsites bezoeken en op maximaal één apparaat een film streamen of televisie kijken. Dan heb je hieraan meer dan voldoende.

Tot 100 Mbit/s
Met deze internetsnelheid kan je op meerdere televisies tegelijk een film streamen, televisie kijken en tegelijkertijd internetsites bezoeken en e-mails versturen. Dit pakket is met name uitstekend voor gezinnen die kleine kinderen hebben.

Tot 300 Mbit/s
Voor gezinnen met wat oudere kinderen raden we dit pakket aan. Met 300 Mbit/s internetsnelheid kan je zonder haperingen gamen en tegelijkertijd een film streamen. Ook is deze internetsnelheid ideaal om tv te kijken in 4k en grotere bestanden in korte tijd te downloaden.

Tot 1 Gbit/s
Dit is 1000 Mbit/s. Dit heb je alleen nodig wanneer je heel veel gebruik maakt van het internet en hier de hoogst mogelijke eisen aan stelt. Je kunt dan vrijwel alles tegelijk aan hebben staan, zonder dat je last hebt van haperingen. Enorme bestanden downloaden, gamen streamen en tv kijken op meerdere apparaten tegelijk is geen enkel probleem.

Conclusie

Veel internetbedrijven adverteren met een super snel glasvezelnetwerk van 1 Gbit/s. Dit is leuk en vooral goed dat het anno 2022 kan, echter betaal je hier ook meer voor en zoals je hebt gezien in bovenstaande voorbeelden, heeft het merendeel van de gezinnen dit niet nodig. Ben je al aangesloten bij een internetprovider en ben je hier tevreden over? Dan kan je vaak intern switchen van internetpakket. Zo kan je op een eenvoudige manier besparen op je vaste lasten. Ben je op zoek naar een nieuwe internetprovider? We geven je hieronder de beste keuzes.

Aanbieder Downloadsnelheid Prijs/kwaliteit  
Budget Alles-in-1 50 Mbit/s tot 1 Gbit/s Heel goed Bezoek Budget Alles-in-1
T-Mobile Thuis 100 Mbit/s tot 1 Gbit/s Heel goed Bezoek T-Mobile Thuis
Ziggo 75 Mbit/s tot 1 Gbit/s Goed Bezoek Ziggo
KPN 50 Mbit/s tot 1 Gbit/s Goed Bezoek KPN
Online.nl 100 Mbit/s tot 500 Mbit/s Goed Bezoek Online.nl
DELTA 150 Mbit/s tot 8 Gbit/s Normaal Bezoek DELTA
Youfone Alles-in-1 50 Mbit/s tot 1 Gbit/s Normaal Bezoek Youfone Alles-in-1
Caiway 250 Mbit/s tot 1 Gbit/s Normaal Bezoek Caiway
F

Kijk! Hier heb je nog eens wat aan. Ik heb er wel het nodige verstand van dus ik weet precies wat ik nodig heb. Mijn ouders en met name mijn opa en oma hebben geen flauw idee. Mijn gezin bestaat uit 2 kids die zeer veel gamen en films streamen van Netflix (zucht). Ikzelf werk thuis en heb altijd goed internet nodig. Daarnaast hebben we allemaal een mobiele telefoon op het Wifi netwerk + een interactieve deurbel en beveiligingssysteem. Dit alles kan gewoon met een 300 MBIT/s netwerkverbinding. Zoals hierboven beschreven staat is het leuk en aardig dat ze glasvezelverbinding aan de man willen brengen, spijtig is dat vrijwel niemand die enorme snelheden nodig heeft van 1 GBIT/s.

Fernando 25 jan 2022
Q

Bij bijvoorbeeld KPN kost 200 Mbit/s 50,00 euro per maand. 1 Gbit/s kost 57,50 dus vrijwel geen verschil. Althans, je krijgt 5x sneller en meer internet voor een relatief kleine prijsverhoging. Heb het denk ik ook niet nodig om eerlijk te zijn maar vind de prijs wel gunstig.

Quido 25 jan 2022
S

Ben al lang blij dat we nu glasvezel hebben. Bijna alle providers moesten het eerst doen met de welbekende oude telefoonlijn (ADSL). Dit was zo bagger dat als je ver van de centrale woonde, je internetsnelheid minder werd. Gelukkig heeft nu vrijwel ieder huishouden wel een glasvezelverbinding. Zal zelf ook altijd een 100 MBIT/s tot 300 MBIT/s bestellen, scheelt je toch een tientje per maand.

Sander 26 jan 2022
D

Tegenwoordig maakt het weinig uit bij welke aanbieder je zit. Ziggo en KPN zijn wat duurder maar geven je ook extra's. Budget alles-in-1 en t-mobile thuis zijn wat goedkoper maar zeer solide opties. Zeker in deze tijden dat alles duurder is geen verkeerde keuze. Zelf heb ik altijd KPN gehad, nooit problemen mee.

Dirk Jan 31 jan 2022
I

Ze doen het ook wel slim hoor want een groot internetpakket is maar ietsje duurder dan het goedkoopste pakket waarbij je een stuk minder internetkracht krijgt. Wij gebruiken niet veel internet dus willen graag het goedkoopste pakket, is maar een klein tientje goedkoper.

Irene 1 feb 2022
R

Zelfs een kookplaat is soms verbonden met het internet tegenwoordig om een melding te geven als er iets mee is. Alarmsystemen, bellen, alles gaat tegenwoordig via internet dus een snellere internetverbinding is wel benodigd. Klopt wel dat de meeste mensen aan 200/300 Mbit meer dan genoeg hebben.

R. Kippers 12 feb 2022
L

Wij doen het al jaren met 300 MBIT, gezin met 3 pubers die allemaal een xbox op de kamer hebben. Nooit enig hinder ondervonden en ook nog nooit klachten gehad. Is dus meer dan genoeg. Ook wel logisch dat alle bedrijven voor een paar euro veel meer internetdata aanbieden, niet nodig maar voor zo'n kleine bijdrage zoveel meer doen mensen dan soms toch.

Lionbeard 9 aug 2022
Beste internet en tv providers

Dit zijn de beste internet en tv providers van maart 2023.

Nieuwste blogs