Webshops verkopen Chineese producten

Webshops verkopen Chineese producten

Wanneer je een online aankoop doet, wordt de kans steeds groter dat het product niet uit een Nederlands magazijn komt. Dit heet dropshipping. Jij bestelt een product op een webshop, deze webshop stuurt de bestelling door naar een chinese website voor veel minder geld dan de prijs wat een Nederlandse consument betaald. Het is dus pure winst, terwijl de consument geen weet heeft dat het elders hetzelfde product voor een fractie van de prijs kan bestellen. Vaak geven webshops niet aan dat het product uit China komt en het is ook moeilijk om daar achter te komen, totdat je zelf hebt besteld. Hierom raden we iedereen aan een review te schrijven, wanneer je denkt dat dit het geval is. Ook kan je reageren op deze blog.

Een grote chinese webshop heet AliExpress, hier kan je vrijwel alles bestellen wat je kan bedenken. Vaak hoor je dan ook 'mijn product komt van AliExpress, terwijl ze het op een Nederlandse .nl webshop hebben besteld. Dropshippen is per wet niet verboden, maar sommige dropshippers overtreden wel enkele consumentenregels.

Waarom stijgt dropshipping zo snel?

Je kan op het internet veel cursussen vinden, waarbij ze je precies uitleggen hoe dropshipping werkt en dat je daar vrij snel een goede winst mee kan genereren. Veel jongeren geven hier gehoor aan, wie wil het nou immers niet? Een goede marge op je producten krijgen waarna je alleen een bestelling hoeft te plaatsen op bijvoorbeeld AliExpress. Ook heb je geen magazijn nodig omdat je zelf de producten en artikelen niet hoeft op te slaan.

Adders onder het gras?

De consumentenbond stelt dat deze praktijken dubieus zijn en in potentie zelfs gevaarlijk. Sommige producten van buiten de Europese Unie zijn lang niet altijd veilig. Dit komt omdat deze producten simpelweg niet aan de Europese regelgeving hoeven te voldoen.

Het is niet alleen maar pret voor de verkopers! Bij eventuele schade is de Nederlandse verkoper namelijk aansprakelijk. Bij gezondheidsschade loopt dit al snel flink in de papieren.

Wanneer een consument het bestelde artikel retourneert, zit de verkoper met het Chinese product terwijl je de klant wel terug moet betalen.

Levertijd

De levertijd is een stuk langer dan wanneer je het in een normale Nederlandse webshop koopt. Vaak kan het tot wel enkele weken duren voordat je het product in huis hebt. Natuurlijk logisch, aangezien het vanuit China naar Nederland gebracht moet worden.

Er zijn webshops die het slimmer aanpakken en de producten vooraf al inkopen. Hiermee vermijden webshops de lange levertijden vanuit China. Dit is echter een klein percentage van de huidige dropship websites die dit doen omdat je hiervoor een magazijn nodig hebt, of in ieder geval veel bergruimte. Ook kleeft er een risico aan wanneer je bijvoorbeeld 50 artikelen inkoopt, namelijk dat het altijd maar afwachten is of je alles verkoopt.

Hoe een webshop te checken?

 1. Check of de website een KVK nummer vermeldt, deze kan je checken op de KVK website.
 2. Kijk hoe lang de levertijd is en of het uberhaupt wordt gemeld.
 3. Bekijk of de webshop een keurmerk heeft.
 4. Lees op Reviews.nl reviews omtrent webshops. Is de webshop nog niet aangemeld op Reviews.nl? Meld dit dan via de contact pagina.

Reacties ( 2 )

 • B

  Ik krijg vooral het idee dat veel kleine webshops die aan dropshipping doen op Facebook adverteren. Zelfde geldt voor Wish app en AliExpress trouwens. Hoe vaak ik wel niet hele mooie producten voorbij zie komen voor zeer lage prijzen, dan gaan bij mij de bellen al rinkelen.

  Goed dat jullie dit online zetten Reviews.nl. Hopelijk gaan gedupeerden alle webshops aanmelden zodat dit minder zal gebeuren.

  Persoonlijk heb ik overigens niks tegen dropshipping maar wees dan eerlijk op de website dat de levertijd 5 weken kan zijn. Ik ga er vanuit dat als ik iets bestel op een Nederlandse site dat ik het artikel ook binnen 2 dagen mag ontvangen. Tenzij vooraf aangegeven natuurlijk maar dit doen de meeste webwinkels niet.

  Bas 23 mei 2020

 • T

  Inderdaad veel kleine webshops doen hieraan mee. Die gooien je bestelling gewoon door naar AliExpress en al dat soort websites. Beetje irritant omdat je op Ali gewoon zelf veel goedkoper uit bent en je gaat er vanuit dat het gewoon vanuit Nederland komt... Ik zie het als oplichting. Als je het uit China wilt bestellen ga je toch naar Ali en niet naar een .nl site die net nieuw is? Kom op zeg...

  Timmie 25 mei 2020