Energieprijzen blijven stijgen

Energie 21 jan 2022 2 aug 2022 8 reacties
Energieprijzen blijven stijgen

De energieprijzen blijven ook begin 2022 alleen maar stijgen. Eind 2021 waren de prijzen al minimaal het dubbele als voorheen. Door de geopolitieke situaties en spanningen in Oekraïne en Rusland heerst er onzekerheid, wat de prijs van gas en stroom nog hoger maakt. Het is simpelweg hopen op betere tijden. Iedereen die nu een nieuw contract moet afsluiten, schrikt zich een hoedje wanneer ze de hedendaagse prijzen zien.

Verwachting prijzen aankomende periode

De verwachting is dat de prijzen nog wel een tijdje blijven stijgen, of in ieder geval dezelfde hoogte aanhouden. Er is simpelweg teveel onzekerheid op politiek vlak. Het aanbod blijft dalen, terwijl de vraag naar met name gas in deze winterse periode juist stijgt. Zodra de wintertijd voorbij is en het weer wat warmer buiten wordt, zullen de prijzen waarschijnlijk weer wat gaan dalen.

Wat kan ik het beste doen?

Laten we voorop stellen dat iedere consument in een ander schuitje zit, de beste optie is voor iedereen verschillend. We zetten hieronder enkele opties op een rij.

Contract loopt nog een tijd door
Prijs jezelf gelukkig! Simpelweg niets doen. Je prijzen zijn immers gunstiger dan de prijzen van nu.

Contract loopt af

 1. Je kunt er voor kiezen om niets te doen. Je huidige abonnement gaat dan automatisch over naar een variabel contract met flexibele prijzen. Dit houdt in dat je op kan zeggen wanneer je wilt en dat de energieleverancier prijzen hanteert die meegaan met de prijzen van het moment.
 2. Stap over naar een energieleverancier die flexibele prijzen hanteert, waarbij je nergens aan vast zit.
  We raden hierbij Frank Energie aan. Hier kunnen consumenten terecht voor energie tegen inkoopprijzen. Enige bijkomende kosten zijn € 5,- per aansluiting.

Hoe kan ik bezuinigen?

Mensen kunnen flink besparen op hun energierekening, puur door op te letten of door te investeren in je huis.

 • Ga je uit huis? Doe de lampen uit en zet de verwarming uit.
 • Heb je een thermostaat? Probeer dan een klokprogramma in te schakelen, waarbij je verwarming uit gaat in de nacht en wanneer je aan het werk bent.
 • Zet de verwarming een graad lager.
 • Investeer in het isoleren van je muren, zodat de warmte in je huis blijft.
 • Korter douchen.
 • Heb je een verouderde ketel van 15+ jaar? Dan is het verstandig om een installateur langs te laten komen om te bespreken of een nieuwe wellicht voordeliger is.
 • Investeer in een warmtepomp. Hierdoor kan je warmte genereren op basis van stroom.
 • Investeer in zonnepanelen. Let wel, hier is een flinke eenmalige betaling voor benodigd. Indien je geïnteresseerd bent in zonnepanelen, raden wij GoVolt aan. Een erkend bedrijf die voor iedere consument een offerte op maat maakt.

Veel energieleveranciers stoppen

Vanzelfsprekend hebben ook de energieleveranciers zelf het zwaar. Enkele kleinere energieleveranciers zijn reeds failliet verklaart. Dit betekent voor de consument dat er een nieuwe energieleverancier wordt toegewezen, deze overstap zal automatisch gaan. Hierna kan de consument, indien gewenst, na 30 dagen overstappen.

W

Denk je dat je alles hebt gehad en dat de energieprijzen misschien wel weer wat omlaag gaan, komt er misschien een oorlog aan tussen Rusland en Oekraine. Zal je ook net zien dat we gas uit Rusland halen, zucht. Benzineprijzen vliegen omhoog, energieprijzen vliegen omhoog. Ik heb weer eens de pech dat mijn contract bij mijn energieleverancier precies nu verlengd dient te worden. Nou maar even niet vastzetten! Zit nu wel met de gebakken peren totdat de prijzen omlaag gaan, heb ik een keuze? Nope. Laat ze maar even normaal doen daar in Rusland en fix dat die prijzen weer wat normaler worden. Een normaal gezin kan dit amper betalen! Mark Rutte, ook jij mag hier wat aan doen. Handjes uit de zakken en aan het werk. Mijn portemonnee hangt nu letterlijk af van die gekke energieprijzen, ongelofelijk. We leven in zo'n goed geregeld land zegt men...

Wesley 8 mrt 2022
T

April 2022 en we zitten nog steeds met de hoge prijzen... Ben wel benieuwd wanneer het omlaag gaat. Die oorlog gaat ook letterlijk nergens over laat ze daar maar mee stoppen. Mijn contract loopt af in November dus mag toch hopen dat het dan weer relatief normaal is qua gas en elektro prijzen.

Tim 15 apr 2022
B

We zitten inmiddels bijna in Juni en het stijgt nog steeds als een gek. Gemiddeld liggen de prijzen op x 4 van wat het een jaar geleden was. Het gaat nergens meer over, nu snap ik waarom iedereen plots zonnepanelen laat plaatsen. En dat alles door de oorlog of zijn er meerdere factoren zoals de inflatie?

Bert 30 mei 2022
L

Het is echt verschrikkelijk. Hoe kom ik deze winter door? Het kabinet lijkt voor dit jaar niks te doen en ik zit straks met torenhoge rekeningen. Echt waardeloos. Hoe kan dit in zo'n rijk land als Nederland gebeuren? Dat mensen hun energierekening niet meer kunnen betalen.

Leonie 7 sep 2022
W

Het is nu 1 oktober en het blijft nog steeds stijgen en er komt vast ook nog geen einde aan. Ik heb 18 zonnepanelen besteld maar deze worden pas in de zomer 2023 gelegd dus tot aan dan betaal ik de hoofdprijs. Deze winter ook maar de verwarming wat graden omlaag zetten. Met een extra trui aan komen we de winter wel door...

Wim 1 okt 2022
B

Je weet het tegenwoordig ook echt niet meer. Het is nu 2023 en er komen steeds meer variabele energieleveranciers aan. De 1 wijzigt de prijzen dagelijks, de ander maandelijks maar hoe dan ook zit iedereen straks vast aan een variabel contract zonder enige zekerheid. Zucht!

Benno 2 jan 2023
R

Wel grappig om te zien dat de prijzen nu juist dalen maar grote energieleveranciers als Eneco, Essent, etc zitten allemaal nog vast aan de prijzen waarvoor zij het hebben ingekocht een tijd terug. Veel mensen zien nu via verschillende vergelijkers dat het een stuk goedkoper is bij de wat nieuwere energieleveranciers die simpelweg werken met een variabel systeem dat je alleen betaald voor de inkoopprijs.

Rene 21 jan 2023
B

Het is nu anno 2023 Mei en nog steeds zijn de prijzen vrij hoog, wel een stuk gedaald maar nog steeds minimaal het dubbele als voor de oorlog. Ik zit nog bij NextEnergy momenteel die variabele tarieven heeft en daardoor een stuk goedkoper is.

Bertje Bremer 17 mei 2023
Beste energieleveranciers

Dit zijn de beste energieleveranciers van juni 2023.

Nieuwste blogs