
De energieprijzen blijven ook begin 2022 alleen maar stijgen. Eind 2021 waren de prijzen al minimaal het dubbele als voorheen. Door de geopolitieke situaties en spanningen in Oekraïne en Rusland heerst er onzekerheid, wat de prijs van gas en stroom nog hoger maakt. Het is simpelweg hopen op betere tijden. Iedereen die nu een nieuw contract moet afsluiten, schrikt zich een hoedje wanneer ze de hedendaagse prijzen zien.
Verwachting prijzen aankomende periode
De verwachting is dat de prijzen nog wel een tijdje blijven stijgen, of in ieder geval dezelfde hoogte aanhouden. Er is simpelweg teveel onzekerheid op politiek vlak. Het aanbod blijft dalen, terwijl de vraag naar met name gas in deze winterse periode juist stijgt. Zodra de wintertijd voorbij is en het weer wat warmer buiten wordt, zullen de prijzen waarschijnlijk weer wat gaan dalen.
Wat kan ik het beste doen?
Laten we voorop stellen dat iedere consument in een ander schuitje zit, de beste optie is voor iedereen verschillend. We zetten hieronder enkele opties op een rij.
Contract loopt nog een tijd door
Prijs jezelf gelukkig! Simpelweg niets doen. Je prijzen zijn immers gunstiger dan de prijzen van nu.
Contract loopt af
- Je kunt er voor kiezen om niets te doen. Je huidige abonnement gaat dan automatisch over naar een variabel contract met flexibele prijzen. Dit houdt in dat je op kan zeggen wanneer je wilt en dat de energieleverancier prijzen hanteert die meegaan met de prijzen van het moment.
- Stap over naar een energieleverancier die flexibele prijzen hanteert, waarbij je nergens aan vast zit.
We raden hierbij Frank Energie aan. Hier kunnen consumenten terecht voor energie tegen inkoopprijzen. Enige bijkomende kosten zijn € 5,- per aansluiting.
Hoe kan ik bezuinigen?
Mensen kunnen flink besparen op hun energierekening, puur door op te letten of door te investeren in je huis.
- Ga je uit huis? Doe de lampen uit en zet de verwarming uit.
- Heb je een thermostaat? Probeer dan een klokprogramma in te schakelen, waarbij je verwarming uit gaat in de nacht en wanneer je aan het werk bent.
- Zet de verwarming een graad lager.
- Investeer in het isoleren van je muren, zodat de warmte in je huis blijft.
- Korter douchen.
- Heb je een verouderde ketel van 15+ jaar? Dan is het verstandig om een installateur langs te laten komen om te bespreken of een nieuwe wellicht voordeliger is.
- Investeer in een warmtepomp. Hierdoor kan je warmte genereren op basis van stroom.
- Investeer in zonnepanelen. Let wel, hier is een flinke eenmalige betaling voor benodigd. Indien je geïnteresseerd bent in zonnepanelen, raden wij GoVolt aan. Een erkend bedrijf die voor iedere consument een offerte op maat maakt.
Veel energieleveranciers stoppen
Vanzelfsprekend hebben ook de energieleveranciers zelf het zwaar. Enkele kleinere energieleveranciers zijn reeds failliet verklaart. Dit betekent voor de consument dat er een nieuwe energieleverancier wordt toegewezen, deze overstap zal automatisch gaan. Hierna kan de consument, indien gewenst, na 30 dagen overstappen.